Bij klachten aan het bewegingsapparaat kan men met of zonder verwijzing naar de fysiotherapeut. Komt u zonder verwijzing dan zal er eerst een screening worden afgenomen om te weten te komen of er een indicatie is voor fysiotherapie. Deze neemt gemiddeld 10 minuten in beslag. Deze screening wordt vergoed door uw zorgverzekeraar indien u aanvullend verzekerd bent.
Wat betekent een screening?
Een screening houdt in: vragen omtrent het ontstaan, verloop in de tijd, stadium enz. van de klacht. Indien er een indicatie is voor fysiotherapie, dan wordt u in behandeling genomen. Tijdens de eerste afspraak vind er een onderzoek plaats. De fysiotherapeutische diagnose kan dan worden gesteld, de doelstellingen besproken en indien mogelijk een korte behandeling gegeven.
Wat kan u verwachten van de fysiotherapeut?
- Begeleiden en informeren
- Oefenen en sturen van functies en vaardigheden.
- Pijndemping door massage en of scenar (zie webpagina) ,scenar-acupen (zie webpagina) advisering in verband met voeding (zie webpagina ontzuring). eventueel fysio-tape of cross-patches.
- Actieve oefentherapie, medische trainingstherapie en huiswerkoefeningen (eventueel met thera-band).
Vergoeding van fysiotherapiebehandelingen komt uit de aanvullende verzekering.
Hoeveel behandelingen u vergoed krijgt hangt af van het soort aanvullende verzekering u heeft. Dit kan variëren per zorgverzekeraar. Kijk in uw polis of vraag aan uw zorgverzekeraar hoeveel behandelingen u vergoed krijgt.
Mobilisaties en manuele technieken zijn een onderdeel van de behandeling fysiotherapie, afhankelijk van de aandoening. Indien u doorverwezen wordt naar een manueel therapeut of osteopaat dan worden de behandelingen vergoed uit de basisverzekering.